CD Recensies

ATTAIGNANT: KLAVECIMBELWERKEN

Attaignant: Klavecimbelwerken. Glen Wilson. Naxos 8.572999 (77’03”). 2018

Het was de grote verdienste van de Parijse drukker en uitgever Pierre Attaignant (ca. 1494 - 1551) dat hij muziek van zoveel mogelijk componisten verzamelde en uitgaf en zich niet toelegde op één componist. Die verzamelingen bevatten allereerst veel chansons (ca. 2000) en verder missen, motetten, magnificats, psalmen, dansen in orgel- en luittabulatuur en klavecimbelwerken, die alleen alm zeven banden beslaan.

Glen Wilson deed een greep met 30 nummers, vaak bewerkingen van Janequin, de Sermisy, Willaert uit die in 1531 uitgegeven klavecimbelwerken aangevuld met nog eens acht stukken uit het Franse klavecimbelrepertoire.

Daarmee is hij waarschijnlijk de eerste na luitenist Hopkinson Smith (Naïve E 8854) die zich over dit materiaal ontfermt. Een daad van belang omdat het gaat om de eerste klavecimbelwerken ooit. Het gaat om meest korte, anonieme stukken in bewerkingen van chansons en dansen.

Daarbij moest Wilson wel eerst heel wat foutjes in het gepubliceerde materiaal herstellen, maar die gewetensvolle aanpak klinkt ook door in zijn levendige verklankingen. Een belangrijke cd première derhalve.