CD Recensies

ANDRIESSEN, L.: MAUSOLEUM; HOKETUS

Andriessen, L.: Mausoleum; Hoketus. Charles van Tassel (b) en David Barick (b) met het Asko/Schönberg ensemble o.l.v. Reinbert de Leeuw, c.q. Hoketus ensemble. Donemus CV 20 (57’31”). 1990

Bij het overlijden van Reinbert de Leeuw 14 februari 2020 past het om de aandacht nog even te vestigen op deze opname met twee werken van zijn goede vriend Louis Andriessen. Mausoleum uit 1979 is gebaseerd op Russische teksten van Bakunin en Arnould en instrumentale begeleiding met vier altviolen, 4 celli, contrabas, basgitaar, cimbalon, 2 harpen, 8 hoorns, 4 trombones, 2 piano’s en slagwerk. 

Hoketus uit 1975 voor gemengd ensemble in twee groepen van vijf instrumenten met 2 panfluiten, alt- en tenorsaxofoon, 2 Fender piano’s, slagwerk en basgitaar ontstond als bijdrage aan een minimal music project van het Koninklijk Conservatorium.

De naam wijst op een al in de Middeleeuwen in vocale werken gebruikte ritmische lineaire techniek waarin de afwisseling van tonen, toonhoogtes en akkoorden gebruikt in plaats van een afwisseling in frasen. Maar hier dus ook in een met popmuziek verwant werk waarin het schaarse materiaal wordt verwerkt.

Het klinkt wat koel, mechanisch. De een zal het irritant vinden, de ander juist fascinerend. Maar hoe dan ook ensemble Hoketus speelt geweldig en vraagt de volle aandacht voor deze compositie.