CD Recensies

NEDERLANDS BLAZERS ENSEMBLE: RAMEAU EN DE GRIEKEN

Nederlands blazers ensemble: Rameau en de Grieken. Het Rameau aandeel bestaat uit ‘Musette et sarabande’, ‘Musette et tambourain’ uit Les fêtes d’Hébé RCT 41, ‘Sarabande’ uit Naïs RCT 49, ‘Orage’ uit Platée RCT 53, ‘Pour les esclaves Africains’ uit Les Indes galantes RCT 44, ‘Contredanse et rondeau’, ‘Entrée pour les muses’ en ‘Les vents’ uit Les Boréades RCT 31, ’Tristes apprêts’ uit Castor en Pollux RCT 32 en ‘Bruit de guerre’ uit Dardanus RCT. 35. NBE Live NBECD 046 (70’43”). 2019

Op deze zaalopname uit het Amsterdamse Muziekgebouw aan het IJ speelt het Nederlands Blazers Ensemble een programma waarvoor het idee ontstond tijdens een verblijf van jazzpianist en bewerker Julian (zoon van hoboïst Bart) Schneemann in Griekenland (en meer specifiek op Kreta) waar hij kennis maakte met mooie gezongen, gedanste en gespeelde volksmuziek, zoals dat iedere toerist daar overkomt.

Dus werden de zanger Giorgios Xylouris met zijn ensemble, luitspeler Adonis Xylouris en mandoline/lier speler Nikos Xylouris uitgenodigd om samen met de blazers op te treden, zoals we dat van het NBE gewend zijn tijdens hun Nieuwjaarsconcerten, vaak met kinderen. 

Zo ontstond een wonderbaarlijk geslaagde synthese van barokke Franse opera/balletmuziek met Kretensische volksmuziek van nu. Het is hooguit even wennen aan de Rameaubewerkingen voor blazers en de volksmuziek, gespeeld door een ensemble met fluit, hobo, klarinet, fagot, hoorn, trompet, bastrombone, contrabas, slagwerk - en voor de baroktouch - klavecimbel, lier en luit.

Als steeds bij de blazers worden de zestien bijdragen met veel zwier en enthousiasme gespeeld en de familie Xylouris gaat daarin geheel mee. De in eigen beheer uitgegeven cd weerspiegelt veel van de vrolijke sfeer van dit bijzondere samengaan.