CD Recensies

ALBINONI: ADAGIO E.A.

Albinoni: Adagio voor strijkorkest in g; Händel: Harpconcert in Bes op. 4/6; Corelli: Concerto grosso in g op. 6/8 Per la notte di natale; Pachelbel: Canon en gigue in D; Bach, J.S.: Orkestsuite nr. 2 in b BWV 1067. I Musici. Philips 410.606-2, 420.718-2. (71’19”). 1960/79

 

Albinoni is vrijwel uitsluitend bekend door een muziekwerk dat hij helemaal niet zelf heeft geschreven en zelfs niet een reconstructie is door de Italiaanse musicoloog  Remo Giazotto, maar handig door laatstgenoemde zelf is gemaakt. Het voorbeeld ontdekte hij kort voor het begin van W.O. II in een muziekbibliotheek in Dresden.

Het heeft nooit aan opnamen van dit werk ontbroken. De vertolkingen reiken van het opgeblazen luxueus welluidende (Karajan op DG 449.724-2) tot het bescheidene zoals deze kleinschalige lezing van I Musici die een ideaal compromis is. Het tempo is langzaam zonder zwaarwichtig te worden en de strijkersklank is gul zonder te groot te zijn. Zoals gewoonlijk is het Adagio gecombineerd met een aantal andere  barokfavorieten. Zeker via internet moet deze Philips cd nog verkrijgbaar zijn.