YOUNG, LA MONTE: SECOND DREAM OFTHE HIGH-TENSION LINE TRANSFORMER, THE
CD Recensies - Y

Young, La Monte: The second dream of the high-tension line stepdown transformer from The four dreams of China. Theatre of Eternal Music Brass Ensemble o.l.v. Ben Neill. Gramavision GRV 74672 (77’05’). 1990

Rond 1960 schreef de in 1935 geboren Amerikaanse oerminimalist La Monte Young zijn Four dreams of China op slechts vier grondtonen (G, C, Cis en D) met als laatste deel The second dream of the high-tension line stepdown transformer voor een trompetensemble met ‘harmony mules’. Hij kan haast als godfather van deze richting worden gezien maar wordt desondanks weinig gehoord.

Het ontstaan van dit werk heeft te maken met het horen van de luid zoemende hoogspanningstransformatoren die hij op het platteland van Idaho waar hij opgroeide hoorde.

In dit werk tracht hij met bezwerende muziek een roes op te wekken via drones, snelle, repeterende frasen of juist onverwachte muzikale bokkensprongen. ‘Ik heb gefaald als ik de luisteraar niet even naar de psychedelische hemel heb vervoerd’, beweerde hij ooit.

Waag de proef op de som en luister naar de acht trompettisten onder wie Marco Blaauw die hier het werk uitvoeren. Het is wel een hele zit….