WAGENSEIL: CELLOCONCERTEN; SYMFONIE
CD Recensies - W

Wagenseil: Celloconcerten in C en A; Symfonie in C. Christophe Coin met orkest Le Phénix. Coviello COV 81518 (49’28”). 2014

 

De Oostenrijkse componist Georg Christoph Wagenseil (1715-1777) was van meer dan algemeen belang in de muziekwereld destijds want met zijn collega Monn behoorde hij tot de achttiende eeuwse avant garde door als voorloper van Haydn de barokke dansvormen te verlaten en te helpen de voorklassieke symfonie gestalte te geven. Helaas heeft het lang geduurd voodat zin werken in druk verschenen.

Intussen is wel een kleine basisdiscotheek iets van zijn symfonieën plus een harp-, orgel- en tromboneconcert en de zes kwartetten voor lage strijkers voorhanden, maar het tweetal hier geboden celloconcerten kenden we alleen maar van Rainer Hochmuth (Thorofon CTH 2068).

Christoph Coin die in 1982 zorgde voor een uitstekende historiserende uitvoering van Haydn’s beide celloconcerten toont zich hier een betrouwbaarder, spiritueler solist en wordt in gelijke geest begeleid door het niet te zwaar bezette Le Phënix dat alleen te horen is in de atractieve symfonie in C.