CD Recensies

WERT, DE: MOTETTEN

De Wert: Divine theatre. Motetten ‘Gaudete in Domino’, ‘Hoc enim sentite in vobis’, ‘Saule, Saule’, ‘Vox in Rama’, ‘Amen, amen dice vobis’, Egressus Jesus’. ‘Peccavi super numerum’, ‘O crux ave’. ‘Ascendente Jesu’, ‘Virgo Maria hodie ad coelum’, ‘Quiescat vox tua’, ‘Deus iustus, et salvans’, ‘O altitudo divitiarum’. Stile Antico. Harmonia Mundi HMM 80.7620 ( 67’ 21’). 2016

 

Niet alleen Nederland heft een gemeente Weert, ook in de Belgische provincie Antwerpen ligt een plaatsje met die naam. Het is aannemelijk dat Giaches de Wert (1535 – 1596) daar werd geboren. Al op jonge leeftijd belandde hij als koorknaap bij de Italiaanse markiezin Maria di Cardona van Padulla en vervolgens bij de Gonzaga’s in Novellara en Mantua. Onder de invloed van de madrigalist Cipriano de Rore ging hij motetten schrijven en werd hij als belangrijke vertegenwoordiger van de Vlaams-Franse school maestro di cappella aan het hof van Guglielmo Gonzaga.

Hij moet een behoorlijke hoeveelheid muziek hebben geschreven, maar tijdens zijn  leven werd daar weinig van gepubliceerd. Maar in 1566 en 1581 verschenen wel drie bundels met motetten in druk. De eerste band bevat negentien van deze werken, waarvan  er hier dertien zijn vastgelegd/ Daaruit blijkt dat deze een vrij unieke dramatische vorm bezitten. Het zijn vijfstemmige stukken die door het Engelse Stile antico dat bestaat uit 3 sopranen, 3 alten, 4 tenoren en 3 bassen nogal afstandelijk en vlak worden, dus te braaf naar de letter en te weinig naar de geest worden voorgedragen.

Daarom is het beter om te kiezen voor het Collegium musicum Amsterdam o.l.v. Anthony Zielhorst dat met 18 leden 16 van deze motetten zingt (Brilliant Classics 94684). Ook een bijdrage van Currende o.l.v. Erik van Nevel (Eufoda CD 1104) is de moeite waard.