CD Recensies

WOLF-FERRARI: PIANOTRIO'S NR. 1 EN 2

Wolf-Ferrari: Pianotrio’s nr. 1 in D op. 5 en 2 in Fis op. 7. Trio Arché. Brilliant Classics 95624 (70’15”). 2017

 

Ermanno Wolf-Ferrari is vooral bekend door zijn opera’s, maar aan het begin van zijn loopbaan, kort na zijn studie in München, componeerde hij ook twee ambitieuze Pianotrio’s. Belangrijke meesterwerken mag men hier niet verwachten, maar de trio’s zijn goed geschreven en aangenaam melodieus met in nr. 1 invloeden van Brahms en Dvorak en in nr. 2 van Franck en Liszt.

In nr. 1 uit 1896 zit voldoende peper om de muziek attractief te houden, al is het langzame deel ondanks alle Italiaanse gloed wat melodramatisch uitgevallen. Nr. 2 uit 1900 begint met een wat lang uitgevallen, maar boeiend mysterieus eerste deel en het tweede deel heeft het karakter van een mild Lied one Worte als inleiding tot een heldere finale. En toont zich zo hert betere werk.

Het uit Francesco Comisso (v), Dario Destefano (vc) en Francesco Cipolletto (p) bestaande Arché trio zorgt voor gedisciplineerde, kleurige en charmante vertolkingen van beide werken die indringender en geëngageerder is dan die van het Raphael trio (ASV CDDCA 935); de uitgave van het Trio di Venezia (Nuova Era 7333) is onbekend.