CD Recensies

WEINBERG: PRELUDES VOOR SOLOCELLO

Weinberg: Preludes voor solocello op. 100 nr. 1-24; Sonate voor cellosolo nr. 1 op. 72. Yosif Feigelson. Olympia OCD 594, Naxos 8.572280 (57’28”). 1996

Weinberg: Preludes voor solocello op. 100 nr. 1-24 (bew.). Gidon Kremer. Accentus ACC 30476 (47’30”). 2018

In 1968 componeerde Mieczyslaw Weinberg zijn 24 nogal aforistische, tamelijk brute en provocerende Preludes vol innerlijke tegenstrijdigheden voor solocello. Oppervlakkig beschouwd vertonen ze enige overeenkomst de Préludes van Chopin en Shostakovitch, overgedragen van piano naar cello. Hij past een veelheid van stijlen en technieken toe die de stukken extra boeiend maken. Weinberg als miniaturist ten voeten uit.

Geschreven werden deze Preludes voor Mstislav Rostropovich, maar die schijnt ze nooit te hebben gespeeld. Misschien gebeurde dat niet omdat het uitvoeren van dergelijke muziek in de toenmalige Sovjet Unie riskant was.

Intussen zijn we veertig jaar verder en ziet de (muziekwereld) er anders uit. Dat zorgde er onder andere voor dat de Letse cellist Yosif Feigelson een mooie opname van deze reeks stukken tot stand bracht.

Gidon Kremer paste de Preludes aan voor viool en tijdens zijn zaaluitvoeringen hiervan laat hij graag foto’s van de Litouwse fotograaf Antanas Sutkus projecteren. Een stel daarvan is in het cd boekje opgenomen.