CD Recensies

WOLF-FERRARI: SEGRETO DI SUSANNA, IL; SERENADE

Wolf-Ferrari: Il segreto di Susanna; Serenade voor strijkorkest in Es. Judith Howarth (s., Susanna) en Ángel Òdena (b., Gil) met Oviedo filarmonia o.l.v. Friedrich Haider. Naxos 8.660385 (66’29”). 2006

In tijden waarin het rookgedrag erg in de aandacht staat, heeft de eenakter farce Il segreto di Susanna uit 1909 van Ermanno Wolf-Ferrari (1876 - 1948) weer enige attentiewaarde, net als destijds. Maar of het motief echt interessant is? Het gaat over Susanna die stiekem rookt en haar achterdochtige en jaloerse echtgenoot Graag Gil die veronderstelt dat zijn vrouw hem bedriegt, want hij ruikt tabaksrook in huis. Susanna wil haar zonde geheim houden en dat leidt tot misverstanden bij het echtpaar. Tenslotte ontdekt Gil de ware toedracht en ze besluiten samen hun verdere leven gewoon door te roken. 

Om dat alles aan te tonen staat ze zangers weinig geïnspireerde muziek ter beschikking, maar Judith Howarth en Andel Ódena weten er het beste van  te maken. De orkestratie is wel mooi, haast Mozarteaans met de geur van Debussy’s Prélude après en er is een Chopineske pianosolo.

Zeker zo aardig is de vierdelige charmante Serenade voor strijkorkest uit 1893. Friedrich Haider weet het orkest uit Oviedo te bewegen tot een bekoorlijke realisatie.