CD Recensies

WEINBERG: FLUITCONCERTEN NR, 1 EN 2 E..A., STEIN

Weinberg: Fluitconcerten nr. 1 op. 75 en 2 op. 148b; Stukken voor fluit en orkest nr. 1-12 op. 29b; Stukken voor fluit en piano nr. 1-5. Claudia Stein (fl), Elisaveta Blumina (p) met het Szczecin filharmonisch orkest o.l.v. David Robert Coleman. Naxos 8.573931 (68’32”). 2018

De gestage stroom met nieuwe opnamen met werken van Weinberg behoort tot de geneugten die de muziekliefhebber helpen om zijn repertoire op aangename manier met charmante muziek uit de periode van veertig jaar die hij actief was aan te vullen.

Zijn Fluitconcert nr. 1 is uit 1961 en valt met een vrolijke melodie met de deur in huis zodat men er met een glimlach naar luistert. Het tweede deel is met zijn melancholieke stemming heel anders geaard, maar in de finale keert de uitgelaten stemming met dank aan Poolse volksmuziek (en Mahler) terug.

Fluitconcert nr. 2 ontstond in 1987 en begint ook weer met een heerlijk thema dat daarna wat rustelozer en geagiteerder wordt voordat het terugkeert tot zijn eerdere staat. De solist krijgt zowel pastorale als dramatische momenten te verweken. Het korte tweede deel is ernstig van karakter en vervult een brugfunctie naar de vrolijke finale in badinerie vorm.

De 12 Stukken voor fluit en orkest uit 1983 vinden hun oorsprong in de ook weer vrij uitgelaten Partita voor fluit en piano uit 1945. Die vorm is wel aangehouden in de afsluitende 5 Stukken uit 1947.

Het blijft verbazen hoe de componist in tijden van repressie zulke mooie, vrolijke muziek kon schrijven. Claudia Stein is een geweldige soliste die volkomen is opgewassen tegen iedere uitdaging die deze werken bieden en zowel het onbekende Poolse orkest als de pianiste Elisaveta Blumina hebben er alles aan gedaan om van deze uitgave een succes te maken.