CD Recensies

WEINBERG: SONATES VOOR SOLOCELLO

Weinberg: Sonates voor solocello nr. 1 op. 72, 2 op. 86, 3 op. 106 en 4 op. 140bis. Marina Tarasova. Northern Flowers NFPMA 9913-2 (77’37”). 2019

Mieczyslaw Weinberg schreef zijn drie Sonates voor solocello pas later in zijn leven gespreid in de tijd en niet als gesloten groep. Nr. 1 is uit 1960, nr. 2 uit 1965, nr. 3 uit 1971 en nr. 4 uit 1986. Verspreid waren ze wel verkrijgbaar op enige cd’s, maar Marina Tarasova plaatste ze logisch alle vier na elkaar op één cd. Een jaar eerder had ze als eerste het Concertino voor cello en strijkorkest en de 24 Preludes voor solocello opgenomen (Northern Flowers NF/PLA 00131).

Het is vrij tragisch voor de componist dat hij tijdens zijn leven (Weinberg stierf in 1996) zo weinig aandacht kreeg in het Westen. Die schade is inmiddels eindweegs ingehaald, maar er valt blijkbaar nog veel te ontdekken.

De Russische celliste Marina Tarasova, van wie eerder opnamen op Olympia en Alto verschenen, is een specialiste in muziek uit Oost-Europa en de Solosonates zijn bij haar in uitstekende handen. Haar verklankingen hebben een hoog voltage en zijn geheel in overeenstemming met de onweerstaanbare energie van Weinbergs muziek, die ook zijn melancholieke kanten heeft. Haar mooie toon treft het karakter van de muziek steeds raak en de melodische contouren worden mooi uitgelicht.

Zo ontstond een nieuw programma dat de kennismaking met Weinberg verder verdiept en verbreedt.