CD Recensies

WEILL: ONE TOUCH OF VENUS

Weill: One touch of Venus. Melissa Errico (ms., Venus), Victoria Clark (ms., Molly Grant) Brent Barrett (t., Rodney Hatch), Ron Raines (b., Whitelaw Savory), John Owen Edwards met koor en orkest o.l.v. James Holmes. Jay Records CDJAY2-1362 (2cd’s, 1u., 40’03”). 2013

Weill: Ein Hauch von Venus. Johanna Spantzel, Jannik Harneit, Christian Grygas, Winnie Böwe met koor en orkestvan de Staatsoperette Dresden o.l.v. Peter Christian Feigel. Hit Squad Records 668416 (2 cd’s, 2u., 00’24”). 2019

Musical in twee aktes op tekst van Ogden Nash uit 1943 die in oktober dat jaar. Bedoeld was dat Marlene Dietrich daarin optrad, maar zover kwam het niet bij de première in het Imperial Theater.

De handeling verloopt als volgt. Voor de grap geeft de New Yorkse kapper Rodney zijn voor zijn vriendin Gloria bedoelde verlovingsring aan de vinger van een drieduizend jaar oude standbeeld van Venus. Daarmee wekt hij de godin uit haar marmeren slaap en wordt ze op slag verliefd op hem. Daarmee beginnen de problemen. Het verdwijnen van het standbeeld wordt Rodney als diefstal aangerekend en als Venus haar rivaal naar de noordpool tovert, belandt de nu ook van moord verdacht verdachte Rodney in de gevangenis. Wanneer Rodney tenslotte ook verliefd wordt op zijn olympische plaaggeest, moet zijn eigenlijke verloofde zich afvragen of een verveld bestaan als huisvrouw in een voorstad van New York werkelijk haar levensbestemming is.

De rumba aria ‘Speak low’ is naast ‘I’m a stranger here myself’ en ‘Westwind’ een bekend fragment uit de musical.

Van deze musical staan twee goede opnamen ter beschikking, de ene in het oorspronkelijke Engels, de andere in de Duitse vertaling onder de titel ‘Ein Hauch von Venus’.