CD Recensies

WOLF: STRIJKKWARTET; INTERMEZZO; ITALIAANSE SERENADE

Wolf: Strijkkwartet in d; Intermezzo in Es; Italiaanse serenade in G. Auryn kwartet. CPO 999.529-2 (64’29”). 1998

 

Wolfs verrassende strijkkwartet suggereert dat zijn vroege dood en de geringschattende behandeling die zijn grootschaliger werken ten deel viel tijdens zijn leven ons heeft beroofd van een groot kamermuziek componist. Zonder enige twijfel is het strijkkwartet een meesterwerk. Voor een componist van nog geen twintig toonde hij hier niet alleen een groot meesterschap over een grootschalige structuur, maar ook een beheersing over complexe thematische behandeling en wist hij fraai dramatische ideeën naar voren te brengen.

Al deze grote kwaliteiten zijn gecombineerd met een grote invalsrijkdom en een exuberante geest. Dat maakt wel dat het werk geen zacht eitje is om uit te voeren. Het communicatieve, virtuoze Auryn kwartet heeft daarmee geen moeilijkheden.

De populaire Italiaanse serenade wordt ook heel charmant gespeeld en vormt een welkom supplement. Het Intermezzo, dat nog verwaarloosder is dan het kwartet, deelt in alle genoemde kwaliteiten en voegt daar nog een vleugje humor aan toe.

Het Auryn kwartet staat in dit programma niet alleen: er is ook een erg goede, maar duurdere opname van het Artis kwartet (Accord 22080-2). Het LaSalle kwartet (DG 437.128-2) was ook niet te versmaden, maar combineert alleen het kwartet met die van Brahms.