CD Recensies

WEINBERG: CELLOFANTASIE; FLUITCONCERTEN NR. 1, 2; KLARINETCONCERT

Weinberg: Fantasia voor cello en orkest op. 52; Fluitconcerten nr. 1 op. 75 en 2 op. 146; Klarinetconcert op.104. Claes Gunnarson (vc), Anders Jonhäll (fl) en Urban Claesson (kl) met het Göteborg symfonie orkest o.l.v. Thord Svedlund. Chandos CHSA 5064 (79’20). 2005 

Wie het oeuvre van de Pools/Russische Mieczsyslaw Weinberg, alias Moisei Samuilovich Vainberg in muziekconserven goed wil documenteren, staat nog een enorme opgave te wachten. Hij schreef behalve veel meer onder andere 22 symfonieën, 17 strijkkwartetten en 7 opera’s.

Op deze cd van Zweedse origine staat een viertal werken uit zijn concertante literatuur, het gaat om werken die op latere leeftijd werden geschreven. De Cellofantasie uit 1953 is een bedreven doorgecomponeerd werk dat in zijn melodische directheid herinnert aan het Celloconcert in c van Myaskovsky uit 1945 maar heeft een wat minder grote expressieve diepte.

De beide fluitconcerten, uit respectievelijk 1961 en 1987 hebben een wat lichtere toets hoewel ook hier voldoende diepte te bespeuren valt. In nr.1 figureert een overpeinzende passacaglia tussen hoekdelen waarvan de uitgelatenheid enigszins wordt getemperd door ambivalente klezmertrekjes en in nr.2 is een peinzend largo opgenomen tussen aan allegro dat à la Nielsen conflicterende gedachten bevat en een finale waarvan het afscheidskarakter in de context van toespelingen op muziek van anderen past bij de aard van een late compositie.

De ware ontdekking hier in het Klarinetconcert uit 1970. Het werk heeft een substantiële omvang en de solist is voortdurend in staat om lichtelijk het begeleidende strijkorkest te domineren. Het zuinig klinkende eerste deel heeft iets van de late Shostakovitch; in het andante horen we een prachtige, heel treffende mengeling van strengheid en dichterlijkheid en de finale met zijn dansante inslag brengt daarna verlichting.

Het dient gezegd: de drie solisten tonen zich goed toegerust in hun mooi verzorgde, stijlvolle vertolkingen en Svetlund zorgt voor passende, gemotiveerde begeleidingen. Dat alles verzorgd met een voortreffelijk klankbeeld.