CD Recensies

WOLF: CORREGIDOR, DER

Wolf: Der Corregidor. Helen Donath, Doris Soffel, Gabriele Schreckenbach, Kaj Borris, Werner Hollweg, Dietrich Fischer-Dieskau met het RIAS kamerkoor en het Radio symfonie orkest Berlijn o.l.v. Gerd Albrecht. Schwann CD 11641 (2 cd’s, 2u. 10’23”). 1985

Zoals vaker in het moeilijke leven van Hugo Wolf was hem met zijn in 1985 voltooide opera Der Corregidor op tekst van Rosa Mayreder naar Pedro Alarcón weinig geluk beschoren. Met dat werk ging wel een lang gekoesterde wens van de componist in vervulling, immers het componeren van liederen bevredigde hem nauwelijks nog. Maar de première in Mannheim in 1896  was alles andere als een triomf en andere theaters interesseerden zich niet of nauwelijks voor het werk. Wolfs prikkelbaarheid werd gevoed, hij was toch altijd al moeilijk in de omgang met anderen en kwetste ook zijn beste vrienden al bij de geringste aanleiding. Wel kon hij zich financieel wat ruimer bewegen en hij voltooide onder meer zijn Italienisches Liederbuch. Maar toen Mahler als directeur van de Weense Staatsopera besloot om Der Corregidor niet op het repertoire te nemen, openbaarde zich bij Wolf uit teleurstelling krankzinnigheid.

Een groot meesterwerk is deze opera niet, maar het is goed dat er ten minste één complete opname van het werk bestaat die gelukkig dankzij de uitstekende zangersbezetting en het heel geslaagde koor- en orkestaandeel onder Albrecht geslaagd mag noemen.