CD Recensies

WOLKENSTEIN, COSMOPOLITAN, THE

Wolkenstein: The cosmopolitan. ‘Do fraig amors’, ‘Stampanie’. ‘Frew dich, du weltlich creatur’, ‘Durch aubenteuer tal und perg’, ‘Gar wunnichlich’, ‘Es seusst dort her von orient’, ‘Ach, senleicher leiden;, ‘Wes mich mein bühl’, ‘Wolauf gesellen an die vart’, ‘Ain gut geboren edel man’, ‘Nu rue mit sorgen’, ‘Wer ist sie die da lechtet’, ‘Ich klag’, ‘Mit gúnlichem herzen’, ‘Herz, prich, rich, sich’, ‘Bog de primi was tustu da / Wol auff wir wellen slauffen’. Ensemble Leones o.l.v. Marc Lewon. Christophorus CHR 77379 (79’). 2013

 

Over het leven van de vroegste Duitse grootmeester op het gebied van het Middeleeuwse lied, Walther von der Vogelweide, is maar weinig met zekerheid bekend. Gelukkig weten we meer over het even avontuurlijke als droevige leven van de laatste grootmeester van deze kunst, Oswald von Wolkenstein.

Zijn meer dan honderdtwintig overgeleverde liederen weerspiegelen het bewogen leven van de kunstenaar en gelden als eerste vormen van het individuele eenstemmige lied. Dat wil zeggen dat eenheid is geschapen tussen tekst, muziek en voordracht. Maar er zijn ook meerstemmige liederen die uitgevoerd zoals hier het de luisteraar mogelijk maken om zich in de ontstaanstijd begin vijftiende eeuw te verplaatsen. De selectie van 16 liederen biedt bekend, maar ook onbekend materiaal dat deels niet eerder werd vastgelegd. De veelzijdigheid van de dichter/componist wordt zo goed duidelijk gemaakt. Aardig dat ook wat meertalig ‘macaronisch’ materiaal is gekozen.

De vereiste expressie wordt dankzij de inzet van Marc Lewons ensemble met begeleiding van harp, luit, ratel, draailier en koehoorn mooi duidelijk gemaakt.