CD Recensies

TABAKOV: SYMFONIE NR. 1; ALTVIOOLCONCERT

Tabakov: Symfonie nr. 1; Altvioolconcert. Alexander Zemtsov met het Bulgaars omroeporkest o.l.v. Emil Tabakov. Toccata Classics TOCC 0410 (73’50”). 2009/2014

 

In het Bulgaarse muziekleven speelt de in 1974 geboren Emil Tabakov als componist, dirigent En en contrabassist) een heel belangrijke rol. Als componist richt hij zich vooral op grootschalige symfonische werken. Sinds 1981 bracht hij bijvoorbeeld al tenminste acht symfonieën en een achttal concerten (waarvan eentje voor contrabas) tot stand.

De muziekindustrie heeft zich niet onbetuigd gelaten om aandacht te besteden aan werken van Tabakov. Bij Balkanton, Elan, Gega en Naxos verschenen opnamen met werken van hem. Nu pakt Toccata Classics het nog een keer grondiger en systematischer aan.

Zo is dit deel 2 van de uitgave van de volledige symfonieën   en concerten met de Symfonie nr. 1 uit 1981 en het Altvioolconcert uit 2007. Deel 1 bevatte met de Bulgaarse dansen nr. 1-5 uit 2011 en de Symfonie nr. 8 uit 2009 en verscheen op Toccata Classics TOCC 0365.

Voor wie in deze blijkbaar vlot geschreven werken naar invloeden zoekt, komt bij Brahms, Richard Strauss, Scriabin en Shostakovitch (verwonderd elkaar hier te treffen) terecht. Dat betekent zeker niet dat deze composities aan amalgaam zijn van die invloeden. Het geeft wel aan dat de muziek voor wie daar enige moeite toe doet best toegankelijk is. Het is in ieder geval prettig dat deze componist niet het muzikale dwingt de luisteraar tot onderwerping te brengen.

Wanneer de componist zelf de leiding heeft over opnamen van eigen werk, is de facto sprake van een geldige opvatting en uitwerking. Het loont dat de markante altviolist Alexander Zemtsov, komend uit een geslacht van altviolisten waartoe ook de in Nederland wonende Dana behoort, met enige autoriteit en glans als solist te volgen in het Altvioolconcert.

Het Bulgaars omroeporkest behoort zeker niet tot de beste, maar speelt wel heel goed. Waag uw oren hier maar eens aan.