CD Recensies

TCHAIKOVSKY: CHERVICHKI (DE PANTOFFELS)

Tchaikovsky: Chervichki (De pantoffels). Ekaterina Morosova (s., Oksana), Valerij Popov (t., Vakula), Albert Schagidullin (b. Leshly), Ludmilla Semciuk (ms., Solocha), Vladimir Ognovienko (bs., Chub) e.a. met koor en orkest van het Teatro lirico di Cagliari o.l.v. Gennady Rozdestvensky. Dynamic CDS 287/1-3 (3 cd’s, 2u., 54’46”). 2000 

 

De componist zelf beschouwde zijn enige komische opera op een verhaal van Gogol over duivelse streken als een van zijn beste werken, maar het publiek was dat niet met hem eens, vandaar dat het werk na zijn dood vrij snel werd vergeten. Geen wonder, want de componist zat zichzelf wat teveel in de weg door allerlei wereldjes op één hoop te gooien: Oekraïnse boeren, heksen, duivels, waternimfen, kozakken, de aristocratie uit St. Petersburg en zelfs de tsaar in eigen gedaante.

Mogelijk vloeit dat ook wat voort uit de Weltschmertz toon van de verliefde smid (die net als Tchaikovsky later) zelfmoord probeert te begaan in een ijskoude rivier. De scènes wisselen ook vrij veel en dat vereiste een veelheid van muzikale middelen waarover de componist niet volkomen beschikt.

Wat alles niet wegneemt dat er best veel te genieten valt van de mooie, vaak ontroerende (volks)melodieën en de optocht van bonte personages die eerder een variété dan een opera suggereren.

In elk geval doet deze opname het werk meer recht dan die van de Carsington Opera (Carsington GA 002). Maar er moet ook een dvd van Covent Garden zijn (Opus Arte OA 1037 D), misschien biedt die meer.