CD Recensies

TELEMANN: KOMM WIEDER, HERR

Telemann: Komm wieder, Herr, zu der Menge der Tausenden in Israel TWV. 2/12. Rahel Mees (s), Marian Dijkhuizen (a), Julian Podger (t), Klaus Mertens (bs), Mauro Borgioni (bs) met Die Kölner Akademie o.l.v. Michael Alexander Willens. CPO 555.214-2 (71’40”). 2018  

In 1750 werd de bekende, oude ‘Michel’ aan de Englische Planke in Hamburg door brand verwoest. Twaalf jaar later was het gebouw van Johann Leonhard Prey en Ernst Georg Sonnin op de toren na in zijn oude  glorie herbouwd.

Ter gelegenheid van de heropening schreef de inmiddels 81 jaar oude stadscomponist Telemann in 1762 het 28-delige oratorium Komm wieder, Herr, zu der Menge der Tausenden in Israel voor de inwijding van de nieuwe St. Michaelskerk in Hamburg. 

Het werd een van zijn prachtigste, feestelijkste en heel expressieve werken met onder meer zes tweekorige trompetten en pauken en een strijkorkest aangevuld met dubbel bezette fluiten, hobo’s en hoorns, vijf solisten en koor.

Pregnante, nu eens lofprijzende, dan weer dramatische koren dragen het werk en enige koralen zorgen voor rustpunten. Klaus Mertens kondigt de komst van de Heer aan en net als zijn collega Mauro Borgioni zingt hij met een zwartfluwelen stem. De sopraan Rahel Maas en de Nederlandse alt Marian Dijhuizen zorgen met hun bijdragen voor heldere lichtpunten en tenor Julian Podger treft met zijn prachtige cantilenen.

Met de heel goede Kölner Akademie zorgt Michael Alexander Willens voor een puike begeleiding in stijl.

Vreemd, dat dit bijzonder mooie werk blijkbaar nooit eerder is opgenomen. Dat alleen al is een reden om gelukkig te zijn met deze late cd première. Overigens brandde de kerk in 1906 weer af en had deze natuurlijk te lijden onder de bombardementen tijdens W.O. II.