TARTINI: VIERSTEMMIGE SONATES EN SINFONIA'S
CD Recensies - T

Tartini: Vierstemmige sonates en sinfonia’s. Sonates in C (bew. van Sonate B.B4), G ’Sinfonia’, D, A, D ’Sonatas a quattro’. Il Demetrio. Brilliant Classics 95398 (53’55”). 2018

De door Giuseppe Tartini (1692 - 1770) in Padua gestichte vioolschool, die een grote reputatie had en violisten uit heel Europa lokte, moest van materiaal worden voorzien. Daartoe behoren de vierstemmige sonates en sinfonia’s waarvan hier een stel is opgenomen. Het zijn melodieuze driedellge werken die een grote charme hebben.

Het gaat niet om strijkkwartetten in het gangbare begrip van de vorm want ze bevatten ook een basso continuo stem. Op deze cd staat ook een versie zonder continuo (klavecimbel) waardoor wel een klassiek strijkkwartet ontstaat.

Het Italiaanse ensemble Il Demetrio, dat wordt wordt gevormd door Maurizio Schiavo en Ayako Matsunago (v), Mauro Righini (va), Marco Calderara (va), Antonio Papetti (vc) en Danilo Costantini (kl) zorgt voor dynamische, kleurige en stijlvolle verklankingen van dit onbekende barokmateriaal in galante stijl. Deze muziek laat Tartini’s vaardigheden als violist en componist duidelijk horen.