CD Recensies

TUNDER, ORGELWERKEN, DIKSEN

Tunder: Preludia in F B. 1, g (voltooiing Dirksen), g B. 2, g B 3; Koraalbewerkingen ‘Was kann uns kommen an für Not’ B.15 en voltooiing Van Laar, ‘Jesus Christus, wahr’ Gottes Sohn’ B. 12, ‘Komm, heiliger Geist, Herre Gott’ B. 13, In dich hab’ ich gehoffet, Herr’ B. 10 ‘Jesus Christus unser Heiland der von uns B. 11; Canzona in G B. 6. Peter Dirksen. SGO 071-1115 (78’38”). 2014 

De provincie Groningen is bijzonder tijk aan oude orgels en gelukkig is er de Stichting Groningen Orgelland die de orgelactiviteiten daar coördineert en er gelukkig ook opnamen maakt. In 2014 bestond de Stichting veertig jaar en dat was toevallig teven het gedenkjaar van de in 1614 geboren Noord Duitse orgelcomponist Franz Tunder die in 1667 overleed en als groot meester werd beschouwd.

Hij was waarschijnlijk een leerling van Frescobaldi en wed in 1648 organist van de Mariakerk in Lübeck. Buxtehude die hem daar opvolgde, was zijn schoonzoon die ook zijn Abendmusiken voortzette. Zijn Koraalbewerkingen schreef hij voor het Lüneburger Tabulaturbuch

Omvangrijk is zijn nagelaten oeuvre voor orgel niet en het blijkt handig op één cd te passen. De Koraalvoorspelen bezitten dezelfde structuur, maar een iets meer archaïsche harmonisch e taal dan veel van de koraalfantasieën met een korte toccata aan het begin en een vierstemmige fuga tot besluit. Het fragment in g komt niet verder dan de inleiding.

Verder gaat het om aantrekkelijke muziek. Hooguit jammer dat Ein feste Burg ist unser Gott geen plaatsje kreeg, maar gelukkig is daar het bijzondere, relatief korte ‘Jesus Christus, wahr’ Gottes Sohn’ er wel. De Canzona is een geanimeerd, ook vrij kort stuk.

Pieter Dirksen bespeelt heel mooi het Schnitger orgel van de Groningse Martinikerk dat een helder, typisch barokgeluid produceert om een zo authentiek mogelijke ervaring te realiseren. Dit is een opname om van te genieten, ook al zal men deze slechts af en toe tevoorschijn halen.