CD Recensies

TARRODI: CAMELOPARDALIS; ZEPHYROS E.A.

Tarrodi: Camelopardalis; Serenade in zeven kleuren; Celloconcert Highlands; Zephyros; Birds of paradise; Lucioles. Jakob Koranyi (vc) met Vasteras Sinfonietta. dB Productions DBCD 166 (60’32”). 2016

Een maffe droom omzetten in een concertouverture. Met haar Camelopardalis uit 2010 verklankte de Zweedse componiste Andrea Tarrodi (1981) haar droomavonturen met een giraf. Samen met dat dier doorkruiste ze de wereld en keken ze samen naar een immense zonsopkomst.

Nadat ze uit haar droom wakker schrok, wilde ze deze wondere wereld in muziek vastleggen. Zo kwam het sprookjesachtige Camelopardalis in 2010 tot stand en zingt een knorrende fagot het giraffenlied.

Tarrodi studeerde compositie in Stockholm en Perugia en sloot haar studie in 2009 af. Met Zephyros won ze de eerste prijs bij een compositieconcours in Upssala.

De afgelopen jaren kwam Andrea Tarrodi sterk in de aandacht van de muziekwereld met haar hier opgenomen kleurige orkestwerken. Haar muziek heeft een zeer persoonlijke inslag en wekt met haar verbeeldingsvolle creativiteit en haar associatieve uitingen heel plezierige indrukken die de eigen fantasie voeden.

Hier horen we in zeer goede vertolkingen een aantal van haar maatgevende werken. Verder is kamermuziek (o.a. Strijkkwartetten) van haar te vinden op dB Productions DBCD 180.