CD Recensies

TAO, CONRAD: AMERICAN RAGE

Conrad Tao: American rage. Rzewski: ‘Which side are you on?’ en ‘Winnsboro cotton mill blues’ uit North American ballads; Copland: Pianosonate; Wolfe: Compassion. Warner 2953-54770 (59’11”). 2018

De Amerikaans/Chinese componist en pianist (die ooit als violist begon) Conrad Tao (1994). Op de cd Pictures (Warner 2564-6056941) is van hem A walk naast werken van Moesorgsky, Lang, Takemitsu, Carter en Wolfe opgenomen, op Voyages (EMI 934.476-2) zijn Vestiges en Iridiscence samen met werken van Monk, Rachmaninov en Ravel.

Op zijn nieuwe cd American rage houdt hij zich bezig met Frederic Rzewski, Julia Wolfe en Aaron Copland bezig. ‘Which side are you on?’ van Rzwewski is gebaseerd op de protestsong van Florence Reece die in de jaren dertig  werd gezongen tijdens de mijnstakingen in Harlan County en de ‘Winnsboro cotton mill blues’ reflecteren op slechte werkomstandigheden in het algemeen. Julia Wolfe sluit daar met Compassion op aan na de aanslag en het trauma van 9/11. De Pianosonate van Aaron Copland uit 1941 is een heel persoonlijk, melancholiek werk met de schaduwen van W.O. II.

Tao draagt dat alles fraai, soms even beukend voor met een mengeling van verontwaardiging en teerheid.