CD Recensies

TELEMANN: FRANKFURT SONATES

Telemann: Frankfurt sonates. Sonates voor soloinstrument en b.c. in g TWV. 41/g1, D TWV.41/D1, b TWV.41/h1, G TWV. 41/G1, a TWV. 41/a1, A TWV. 41/A1. Gottfried von der Goltz (v), Annekatrin Beller (vc), Torsten Johann (org., klav) en Thomas Boysen (theorbe). Aparté AP 217 (66’01”). 2018 

Als dirigent en eerste violist van het Freiburgs Barokorkest groef Gottfried von der Goltz een groep van zes sonates op die Telemann in 1715 componeerde in Frankfurt waar hij na zijn vertrek uit Eisenach was aangesteld als kapelmeester van de Franciscaanse kerk. Ze behoren binnen de veelheid van Telemanns kamermuziek tot de minder bekende composities.

Het gaat om best bijzondere werken van de nog jonge componist qua inventiviteit, bezetting en de vrijheden die de uitvoerenden wordt gegeven bij het aanbrengen van versieringen.

Daar maakt het onderhavige viertal musici, dat doorkneed is in de vertolking van dit soort barokmuziek ook dankbaar gebruik van en zorgt zo voor een stel prachtige, vrij subtiele uitvoeringen met zangerige melodielijnen boven een stevig basfundament.