CD Recensies

TCHAIKOVSKY: DOORNROOSJE

Tchaikovsky: Doornroosje op. 66. BBC symfonie orkest o.l.v. Gennady Rozhdestvensky. BBC Legends BBCL 4091-2 (2 cd’s, 2u. 20’45”). 1979

 

Tchaikovsky: Doornroosje op. 66. Tsjecho-Slowaaks staats filharmonisch orkest o.l.v. Andrew Mogrelia. Naxos 8.550490/2 (3 cd’s, 2u. 52’55”). 1991

 

Tchaikovsky: Doornroosje op. 66. Concertgebouworkest o.l.v. Antal Dorati. Philips 446.166-2 (2 cd’s, 2u. 12’56”). 1979

 

Tchaikovsky’ tweede balletmuziek is een werk uit zijn rijpe jaren; Doornroosje ontstond tussen de vijfde en de zesde symfonie en is in menig opzicht het beste van zijn drie grote balletten, maar ook nogal lang en op basis van een sprookje waarin niet veel van echte handeling sprake is. 

Het werk ging in 1890 in première met choreografie van Petipa. Tchaikovsky had eerder zijn lesje geleerd: hij stond Petipa toe om hem scène na scène bij de hand te nemen en te leiden. Dat ging soms zover dat Petipa voorschreef hoeveel maten een bepaalde dans moest krijgen.

In tegenstelling tot andere balletten heeft Doornroosje een happy end en hoe lieflijk het verhaal ook is, misschien juist daarom pleit er veel voor om Doornroosje tot zijn beste ballet te verklaren, want in zoverre Zwanenmeer een symfonische stijl in de balletmuziek introduceerde, gaat die ontwikkeling in Doornroosje nog een stap verder. Achteraf kreeg de componist zelfs het verwijt dat zijn muziek ‘te symfonisch’ was.

De constructie van het werk is goed en grondig, er zijn delen binnen delen die tevens nog miniatuur concerten zijn voor de eerste lessenaars uit het orkest.

OP dit moment is het Rozhdestvensky die als oude rot met balletervaring in Moskou als beste de juiste sfeer weet te treffen met goed gedoseerde tempi, een mooie melodieuze eb en vloedwerking en warmbloedig klinkend orkestspel.

De uitvoering van Dorati is inderdaad heel symfonisch, maar ook fraai coherent. Zijn tempi doen soms wat ongeduldig enb agressief aan, maar hij vermijdt in elk geval dat de muziek zoetelijk gaat klinken. 

Mogrelia is ook een dirigent met veel balletervaring en dat is goed te horen in zijn stijlvolle, mooi klinkende uitvoering.