CD Recensies

TCHAIKOVSKY: FANTASIE OUVERTURES HAMLET, DE STORM, ROMEO EN JULIA

Tchaikovsky: Fantasie ouvertures Hamlet in f op. 67, De storm in f op. 18 en Romeo en Julia in b. Bambergs symfonie orkest o.l.v. José Serebrier. BIS CD 1073 (61’47”). 2001

 

Een over de hele linie heel goed geslaagd programma. Het lijkt kenmerkend door Serebrier dat hij De storm zo oorspronkelijk en fris laat klinken en de veel later geschreven Hamlet eveneens, maar met een dosis dramatiek extra. Het melancholieke, verlangen uitdrukkende hobothema (van Ophelia) glanst.

Dat hij in Romeo Julia nauwkeurig de betrekkelijk geringe aanwijzingen van de componist nauwgezet opvolgt, is ook een verdienste. Dat komt het conflictgedeelte middenin zeer ten goede. 

Het algemene concept van zo’n Fantasie ouverture had de componist in 1869 voor de eerste versie van Romeo en Julia al bepaald: een langzame inleiding die overgaat in afwisselend snelle en langzame gedeelten en eindigt met een langzaam coda.

De dynamiek ligt steeds rond mezzo forte, maar daalt soms tot pp voor de violen. Dat is beter om de luide gedeelten het volle pond te geven. Dat het Bambergse orkest beter is dan men misschien zou vermoeden en dat het betere solisten bevat – zeker bij de blazers - dan verwacht, is eveneens een aangename verrassing. Een prachtige cd!