CD Recensies

TAVENER: VEIL OF THE TEMPLE, THE

Tavener: The veil of the temple (korte versie). Patricia Rozario (s), Holst singers, koor van Temple Church o.l.v. Stephen Layton. RCA 82876-66154-2 (2 cd’s, 2u. 27’31”). 2003 

 

Het aandachtig luisteren naar Indiase muziek vergt een bepaalde geesteshouding en veel geduld. Dat vergt Tavener ook in het onderhavige werk uit 2003 dat hier in tot 44 deeltjes verkorte vorm zelfs nog bijna tweeëneenhalf uur in beslag neemt. Het gaat dan ok een soort nachtwake die heel in de verte verwant is met de werken van Tchaikovsky en Rachmaninov voor de Grieks Orthodoxe kerk. Alleen duurt het volledige werk van Tavener ongeveer zeven uur in een mengeling van Indiase, Orthodoxe en Engelse devotie en doorloopt het acht cycli, overeenkomstig de nachtelijke uren.

De verkorte concertversie van het werk was in 2004 tijdens de Londense Proms te horen, maar is gebaseerd op de eerste volledige vertolking in Temple Church.

Behalve fraaie bijdragen van sopraan Patricia Rozario horen we ook – maar meer anoniem – de tenoren Simon Wall en Nathan Vale en de bassen Adrian Peaccock en Jeremy Birchall. Begeleiding is er ook, opnieuw nogal anoniem, door met name trombones en slagwerk.

Deze uitvoering, hoe mooi ook, kan natuurlijk nooit de ware kerksfeer weergeven, maar geeft op z’n minst een behoorlijke indruk van de muziek.