TAN DUN: GITAARCONCERT YI2; ROUSE: CONCERT DE GAUDI
CD Recensies - T

Rouse: Concert de Gaudi; Tan Dun: Gitaarconcert Yi2. Sharon Isbin met het Gulbenkian orkest Lissabon o.l.v. Muhai Tang. Teldec 8573-81830-2 (56’08”). 2000

 

Dit tweetal concerten is om te beginnen verrassend omdat daar niets van de bekende Spaanse of Zuid Amerikaanse sporen in te ontdekken valt. Het eerbetoon aan de architect Gaudi uit 1999 van de Amerikaanse componist Christopher Rouse (1949) is al even verrassend als dien kathedraal in Barcelona. Wat nog enigszins begint als Rodrigo’s Concierto de Aranjuez ontpopt zich al gauw tot een polychromatische en eclectische reeks boeiende episoden.

In het gitaarconcert Yi2 van Tan Dun uit 2000 gaat het om sjamaanse rituelen die zich in zijn jeugd rond begrafenissen afspeelden, maar hebben geen persoonlijk karakter. De componist had aanvankelijk voor dit werk de Chinese luit, de pipa, in gedachten, maar de gitaar past beter om de muziek een ietwat flamenco karakter te geven. Het resultaat is wel ‘flamenco ontmoet Stravinsky’ genoemd. Maar het Chinese karakter blijft het belangrijkste.

Dat van een der opmerkelijkste gitaarconcerten ooit sprake is, moge duidelijk zijn.

Het niveau van de uitvoeringen mag rustig in positieve superlatieven worden uitgedrukt. Haar inbreng is fantastisch en het door haar geïnspireerde orkest stimuleert goed.