CD Recensies

SHOSTAKOVICH: SYMFONIE NR. 14, NIKOLITCH

Shostakovich: Symfonie nr. 14 op. 135. Gal James (s), Thomas Oliemans (b) met het Nederlands kamerorkest o.l.v. Gordan Nikolitch. Challenge CC 72654 (55’13”). 2014

 

De Israëlische sopraan Gal James lijkt een snel rijzende ster en nadat ze bij de opname van Petrenko op Naxos meezong, is ze ook bij de Servische dirigent Gordan Nikolitch die o.m. succesvol bezig is in Nederland een waardevolle soliste. Hij kiest hier het beste van beide werelden: de sombere Russische en de wat lichtere Westerse. Zijn tempi zijn  rustig, in vergelijking soms wat langzaam, maar dat komt de expressie ten goede. Gal James mag dan net als Thomas Oliemans niet uitgesproken Slavisch klinken, het resultaat overtuigt niettemin door de  intelligente, zorgvuldige, gedetailleerde uitwerking. Wel is  wat jammer dat geen echt volwaardige bas is ingezet, maar dat is gerechtvaardigd wanneer het werk in een minder somber daglicht wordt geplaatst. Voor continue spanning is gezorgd. 

Het is niet zo dat er geen idiomatischer verklankingen zijn – denk aan Barshai op Brilliant Classics en Rostropovitch op Russian Revelation of bekijk de Vergelijkende Discografie. Maar Challenge levert wel een belangrijke, goede bijdrage.