CD Recensies

SCHNITTKE: SYMFONIE NR. 3

Schnittke: Symfonie nr. 3. Radio symfonie orkest Berlijn o.l.v. Vladimir Jurowski. Pentatone PTC 5186-485 (52’16”). 2014

 

De eerste die de Symfonie nr. 3 uit 1981 opnam was kort na de Glasnost in 1984 Gennady Rozdestvensky met het nog USSR Ministerie van cultuur geheten symfonie orkest (Melodiya SUCD 10). In 1989 volgde Eri Klas met het Stockholm filharmonisch orkest (BIS CD 477) en nu is er dan deze nog beter klinkende opname uit Berlijn.

De opzet van het werk is heel monumentaal in de trant van de symfonieën van Mahler, de symfonische gedichten van Richard Strauss en de nog laatromantische werken van Schönberg. Dit betekent een orkest van 111 musici in de omroepstudio plus  een orgel (Tobias Berndt op het Seifertorgel uit de St. Matthiaskerk in Berlijn Schöneberg dat later werd ingedubt) en een piano (Heike Gneiting).

Het vierdelige werk zit vol pseudo citaten van en parafrases op bekend materiaal van Duitssprekende componisten van Bach, Mozart, Wagner, Eisler, Dessau, Kagel tot Stockhausen en werd in opdracht van het Leipzigse Gewandhausorkest geschreven. In zekere zin is het daardoor een terugblik op het rijke muziekverleden. Vandaar de weinig gebruikte bijnaam ‘Leipzigse symfonie’. 

De verklanking door Jurowski  is energiek, fel, briljant en het werk krijgt met veel elan gestalte. De nieuwe opname klinkt duidelijk beter dan beide oudere. Opgave: bepaal de herkomst van al die citaten. Jammer hooguit dat deze cd na 52 minuten al is uitgespeeld.