CD Recensies

SCHUMAN: VIOOLCONCERT; NEW ENGLAND TRIPTYCH

Schuman: Vioolconcert; New England triptych; Ives: Variations on America (bew. Schuman). Philip Quint met het Bournemouth symfonie orkest o.l.v. José Serebrier. Naxos 8.559083 (56’54”). 2000

 

William Schuman componeerde in 1947 zijn vioolconcert voor Samuel Dushkin die de première in 1950 aan Isaac Stern overliet en sleutelde er daarna nog een paar keer aan totdat in 1959 de definitieve tweedelige versie verscheen. In 1970 nam Paul Zukovsky het werk met het Boston symfonie orkest onder Michael Tilson Thomas op, maar die DG lp 2530-103 is nooit op cd overgebracht. Daarna was er nog een onbekende EMI opname uit 1988 (206.611-2) van Robert McDuffie met het St. Louis orkest onder Leonard Slatkin. Dat maakt deze nieuwe, goedkope productie aantrekkelijk. Hier is de solopartij in handen van de briljante Russisch-Amerikaanse Philip Quint die samen met Serebrier elke nuance met een combinatie van liefdevolle zorg en prikkelende virtuositeit aan het licht brengt in een gespierd-lyrische verklanking van een enerzijds met veel koper en slagwerk voorziene orkestratie, anderzijds ook van haast mystieke rustperioden voorzien.

Het New England triptych behoort tot Schumans bekendste stukken; het is gebaseerd op 3 hymnen van de eerste prominente Amerikaanse pionier onder de componisten William Billings.

Als extra is daar nog Schumans orkestratie uit 1963 van Ives’ brutale orgelwerk Variations on America uit 1891. Ook virtuoos en met aandacht voor detail gespeeld, zodanig dat het bij de luisteraar een waarderende glimlach kan oproepen.