CD Recensies

SCHUBERT: POETISCHES TAGEBUCH, PRÉGARDIEN

Schubert: Poetisches Tagebuch. 9 Liederen op tekst van Schulze. ‘Auf der Bruck’ D 853, ‘Der liebliche Sterm’ D 861; ‘Im Walde’ D. 834; ‘Um Miternacht’ D. 862; ‘Lebensmuth’ D. 883; ‘Im Frühling’ D. 882; ‘An mein Herz’ D. 860; ‘Im Jänner 1817 (Tiefes Leid)’ D. 876; ‘Über Wildemann’ D. 884; 8 Liederen op tekst van favoriete dichters. ‘Daß sie hier gewesen D. 775 (Rückert); ;Greisengesabg’ D. 778 (Rückert); ‘Du bist die Ruh’ D. 776 (Rückert); ’Im Walde (Waldesnacht)’ D. 708 (Schlegel); ‘Nacht und Träume’ D. 827 (Collin); ‘Fischerweise’ D. 881 (Schlechta); ‘Totengräbers Heimweh’ D. 842 *Craigher); ‘Der Winterabend’ D. 938 (Leitner). Christoph Prégardien (t) en Julius Drake (p). Challenge CC 72670 (72’39”). 2015 

 

Dat de tenor Christoph Prégardien een begenadigd liedvertolker is, heeft hij ampel bewezen met eerdere opnamen. Het is goed hem nu op Challenge te kunnen begroeten met een uitgekiend recital op basis niet zozeer van populariteit of stemming, maar op basis van voorkeurs tekstdichters. Ook dat leidt tot een veelheid van stemmingsbeelden.

Met de liederen op tekst van de Duitse dichter Ernst Schulze (1789-1817) belanden we in de fantasiewereld van een dagdromer die de natuur rond Göttingen verkende. Schubert ging op het moment van componeren door een fase van ‘zichzelf onder controle brengen’. Dit betekent in grote lijnen dat hij lyrische strofische liederen ging schrijven, de meeste daarvan van een onbestemde schoonheid en eenvoud, sterk contrasterend met bijvoorbeeld de Harfenspieler toonzettingen uit Wilhelm Meister.

Dat Schubert een voorkeur had voor de teksten van de dichters uit de tweede groep op deze cd wordt muzikaal hoorbaar in het klinkend resultaat dat bij vlagen getuigt van verschuivende harmonieën en een aanduiding van vage obsessie.

Prégardien is als een prins onder de huidige liedvertolkers met een instinctief natuurlijke, onvermijdelijk ljjkende manoer van fraseren en uitdrukking geven aan de inhoud. Affiniteit met het gegeven is er steeds genoeg en met Julius Drake trof hij een ideale begeleider. De opname is uitstekend van balans en geluidskwaliteit.