CD Recensies

SIBELIUS: SCARAMOUCHE

Sibelius: Scaramouche op. 71. Turku filharmonisch orkest o.l.v. Leif Segerstam. Naxos 8.573511 (70’48”). 2015-12-23

 

Behalve een recycling van veel bekend materiaal leverde het Sibeliusjaar 2015, waarin zijn honderdvijftigste verjaardag werd gevierd, gelukkig ook minder bekende werken onder de aandacht. Bijvoorbeeld deze toneelmuziek bij een tragische dans pantomime van Poul Knudsen uit 1913. Erg gelukkig was de componist niet met het gegeven dat volgens hem te veel leek op Arthur Schnitzlers Der Schleier von Beatrice waarvoor Von Dohnanyi al in 1907 (nog niet opgenomen) toneelmuziek had gecomponeerd.

Dat ondans zijn frustratie en stress toch een interessante muziek tot stand kwam ter illustratie van de dramatische muziek waarin een sinistere gebochelde dwerg die over een betoverende muzikaliteit beschikt en die daarmee zijn onschuldige slachtoffer van haar onschuld ontdoet en het verhaal tot een nachtmerrie laat worden, maakt Leif Segerstam goed duidelijk in een in alle opzichten hoogst bevredigende interpretatie.

Bij de première, negen jaar later in Kopenhagen was de opvoering een groot succes. Het werk is geschreven voor een klein bezet orkest met piano. De componist zorgde zelf voor een pianotranscriptie die is opgenomen door E T Tawastsjerna (BIS CD 367). Van de orkestversie bestaat een onbekende eerdere opname van het Göteborg symfonie orkest o.l.v. Neeme Järvi (BIS CD 502).