CD Recensies

SMETANA: DALIBOR

Smetana: Dalibor. Dana Bures (s), Ivan Kusnjer (b), Alzbeta Polácjová (s), Richard Samek (t), Jan Stava (bs) met de BBC Singers en het BBC Symfonie orkest o.l.v. Jíri Belohlávek. Onyx 4158 (2 cd’s, 2u. 26’18”). 2015

 

De opera’s van Smetana zijn een muzikale expressie van de trotse opkomst van het Tsjechische nationale gevoel in het midden van de negentiende eeuw. In de ontwikkeling van de handeling uit Dalibor – voor het eerst in 1868 en definitief in 1870 in Praag opgevoerd – wordt door het optreden van de gevangene, ridder Dalibor (Richard Samek) die ervan in beschuldigd de burggraaf van Ploskovice te hebben vermoord en Milada (de dramatische sopraan Dana Burešová), de zuster van die graaf als assistente van de gevangenisbewaarder (Jan Stava) duidelijk dat er parallellen met Beethovens Fidelio zijn. Of dat de componist inspireerde tot zulke prachtige muziek? Een hoog lyrisch gehalte is in het hele werk standaard, maar bereikt zijn hoogtepunt tijdens de confrontaties tussen de held en zijn geliefde, met name in het liefdesduet in de gevangenis in de tweede akte.

De opname van Krombholc (Supraphon SU 11.2185) uit 1967 kon lang goed dienen, maar het werd tijd voor een beter klinkende opvolger. Dat men hiervoor Tsjechische solisten naar Engeland haalde, getuigt van wijsheid. Zeker de hoofdrolvertolkers blijken goed voor hun taak te zijn berekend en ook de groep bijrollen van de Tsjechische koning (Ivan Kusjner), de huurling (Ales Voraček), het dorpsmeisje (Alzbeta Polačova) en de commandant van de kasteelbewaking (Svatopluk Sem Budivoj) is consistent goed qua zangprestaties.

Het geheel maakt gelukkig een zeer geëngageerde indruk. Wie zich naast de bekende opera De verkochte bruid (met bv. Košler, Supraphon SU 3707-263-2) dieper in Smetana’s operarepertoire wil begeven, kan hier goed terecht.