CD Recensies

SCHUMANN: DICHTERLIEBE, LIEDERKREIS E.A. KONINGSBERGER

Schumann: Dichterliebe op. 48; Liederkreis op. 24; ‘Der arme Peter’ uit ‘Romanzen und Balladen’ III op. 53.   Maarten Koningsberger (b) met het Matangi kwartet. Quintone  Q 15005 (61’). 2015

 

De bezoekers van het Concertgebouw (en mogelijk radio luisteraars) die in 2010 getuige waren van het optreden van Maarten Koningsberger met het Matangi kwartet in een Schumannprogramma met liederen op tekst van Heine zullen dankbaar zijn dat ze die bijzondere ervaring nu ad lib kunnen herhalen. Op verzoek maakte Wim ten Have deze bewerking voor strijkkwartet van de pianobegeleidingen. Knap uitgevoerd door het Matangi kwartet krijgt de nu meerstemmige begeleiding een bijzonder aanvullend karakter. Alleen al ter wille daarvan is deze unieke opname de moeite waard. Ook de mengvorm van menselijke en instrumentale melodiestemmen is heel apart.

Maarten Koningsberger toont een goed gevoel voor de afwisselend dramatische, tere, trieste en ironische stemmingen van deze liederen. Het uit ‘Der Hans und die Grete’, ‘In meiner Brust’ en ‘Der arme Peter wankt vorbei’ vormt een onverwacht mooie toegift.

Zo ontstond een heel bijzonder recital recital dat een mooie aanvulling is op de beste standaard tenorversies van Wunderlich (DG 449.747-2) en Bostridge (EMI556.575-2)  en de nog steeds hoogstaande bariton dito’s van Fischer-Dieskau (Philips 416.352-2) en Gerhaher (RCA 82876-58995-2).