CD Recensies

SELLITO: STABAT MATER E.A.

Manna: Lectio VIII defunctorum; Sant’ Angelo: Sinfonia in f; Sellito: Stabat mater. Marie Lys (s), Maria Chiara Gallo (ms), Luca Cervoni (t), Antonio Masotti (bs) met het Abchordis ensemble o.l.v. Andrea Buccarella. Duitse Harmonia Mundi 888751-5972-2 (60’15”). 2014

 

Aan de lange rij componisten die een Stabat mater schreef op tekst van een Middeleeuws gedichte waarin Maria de martelaarsdood van haar zoon betreurt, een rij die onder meer d’Astorga, Boccherini, Diepenbrock, Dvorak, Haydn, Jenkins, Lassus, Palestrina, Pärt, Penderecki, Pergolesi, Poulenc, Rheinberger, Rossini, A. en D. Scarlatti, Swerts, Szymanowski, Verdi en Vivaldi vermeldt, kan nu ook Giacomo Sellito (1701-1763) worden toegevoegd. 

Voordat dit op deze cd wordt uitgevoerd, krijgen we eerst van de Italiaanse tijdgenonen Gennaro Manna (1715-1779) de Lection VIII Defunctorum (een lezing van de liturgie voor de gestorvenen) voor sopraan, 2 violen en b.c. en de Sinfonia van Anniello Sant’ Angelo (17?-1759) te horen. Een bijzonderheid van de orkestratie is dat er een violetta aan te pas komt.

Haast onvermijdelijk lijkt Sellito’s Stabat mater nogal wat op dat van Pergolesi uit 1736.

Het zijn alle drie blijken van de veelzijdige Napolitaanse muziekcultuur aan het begin van de achttiende eeuw.  Melodieuze en behoorlijk virtuoze muziek die door het in 2011 door tien musici van diverse nationaliteiten samengestelde Abchordis ensemble, dat specialisatie op dit terrein pleegt voortreffelijk wordt uitgevoerd. Vooral veel lof voor de moi helder zingende sopraan Marie Lys.