CD Recensies

SIBELIUS: STUKKEN VOOR VIOOL EN PIANO OP. 78 EN 81 ; DANSES CHAMPÊTRES; SONATINE

Sibelius: Stukken voor viool en piano op. 81 nr. 1-5; Vioolsonatine in E op. 80; Danses champêtres op. 106 nr. 1-5; Stukken voor viool en piano op. 78 nr. 1-4. Carlos Damas en Anna Tomasik. Et’cetera KTC 1564 (50’26”). 2016

 

In de Sibelius Edition van BIS verschenen in 2009 de volledige werken voor viool en piano met verschillende uitvoerenden (BIS CD 1915/17, 5 cd’s). Goed voor wie volledigheid troef is. Maar wie genoeg heeft aan een selectie minder bekende en gehoorde werken zal aan deze uitgave genoegen beleven.Het gaat om tussen 1915 en 1924 gecomponeerde werken.

Om het even of Sibelius voor zijn doen lichtere muziek schrijft zoals het treffende Rondino uit de Stukken op. 81 of de substantiëler latere werken, zoals nr. 1 uit de Danses champêtres waarin we iets van de wereld uit De storm kunnen terugvinden: de muziek is afwisselend en onderhoudend. Ook de sonate is een hecht werk. Niemand die naar deze werken luistert zal nog in twijfel trekken dat de componist een speciale affiniteit met zijn eigen instrument, de viool, had. 

Violist Carlos Damas en pianiste Anna Tomasik zijn toegewijde en gevoelige exponenten die het beste uit deze muziek weten te halen. En gelukkig heeft hun opname een juiste balans en een mooie klank.