CD Recensies

SCHUMANN: ALBUM FÜR DIE JUGEND, BROWNRIDGE

Schumann: Album für die Jugend op. 68. Angela Brownridge. Helios CDH 55039 (71’32”). 1989 

 

In een brief aan een vriend bekende Schumann in oktober 1848 dat de 43 stukjes uit het Album für die Jugend ‘zich haast als vanzelf rond zijn hart wonden. Feit is dat dat ik het eerste stukje schreef voor ons oudste kind (de zevenjarige Marie) voor haar verjaardag. Daarna volgde het ene na het andere. Het voelde telkens of ik weer van begin af aan begon. Hier en daar zul je sporen oude humor aantreffen’.

Maar hoezeer Schumann ook gesteld was op deze muziek, hij zal wel nooit de bedoeling hebben gehad dat de stukjes ooit als cyclus na elkaar moeten worden gespeeld. Hij zou vermoedelijk verrast zijn geweest wanneer hij kon zien dat er enige complete opnamen zijn.

Eentje daarvan is van de Engelse pianiste Angela Brownridge die ze met een voorbeeldige directheid heel helder voordraagt. De zangerige, echt melodieuze aanpak van ‘Melodie’, ‘Schnitterliedchen’ en ‘Stückchen’ voldoet erg goed; de ritmische precisie in ‘Soldatenmarsch’, ‘Wilder Reiter’ en ‘Jägerliedchen’ eveneens.

Misschien hadden de naamloze, dus wat raadselachtige nr. 21, 26 en 30 wat dichterlijker, persoonlijker gekund en ook ‘Kriegslied’ en ‘Sizilianisch’ hadden wat grotere dynamische contrasten mogen meekrijgen.

Maar gelukkig leest de pianiste ook niet teveel tussen de noten en worden we er voortdurend aan herinnerd, dat deze muziek bestemd is voor jeugdige geesten en vingers.