CD Recensies

SCHNAUBER: DEATH AND WALTZES

Schnauber: Death and waltzes. Finds; Die schwersten Fesseln; Nacht der verklärten Toten; Dona nobis pacem; Ziegenfußtanz; In memory of Henri Temianka; Tell me about this piece, Leroy; Eis-Walzer nr. 2; Nachwort: Die Harfe. Kremlin Kamerokest o.l.v. Misha Rachlevsky. Quartz QTZ 2120 (57’44”). 2014

 

Wat de Duits-Amerikaanse componist Tom Schnauber (1969) betreft, verdient het aanbeveling om eerst wat op internet en via Google over hem na te lezen. Dan blijkt hij onder meer de baas te zijn op het Performing Arts dept. Van het Emmanuel College in Boston, voormalig lid van de Composers in red sneakers en mede oprichter van de WordSong organisatie. Of dat een aanbeveling is voor een serieus te nemen componist? In elk geval won hij diverse prijzen en heeft hij een verbond met het Kremlin kamerorkest sinds hij daar in 2006 een prijs won tijdens het Homage to Mozart concours.

De negen hier opgenomen werken ontstonden tussen 1995 en 2014 en zijn deels geschreven voor dat ensemble. Opnieuw is een deel daarvan bedoeld als ‘in memoriam’ voor zijn vader, andere componisten als zijn held Bach, maar ook voor de onbekende Leroy Southers en de violist/dirigent Henri Temianka. Twee dansen gaan over een geheimzinnige belevenis in de Alpen, twee andere over dansen en sterven met toespelingen op het alter ego van de componist, de eminente musicoloog Johannes von Märland.

Vandaar ook de titel van de cd: Death and waltzes

In het algemeen bieden de goed geschreven stukken een aangename luisterervaring, die wordt verhoogd dankzij het toegewijde en verzorgde spel van het Russische ensemble.