CD Recensies

SCHUBERT: STRIJKKWARTET NR. 14, DRAGON KWARTET

Schubert: Strijkkwartet nr. 14 in d D. 810 Der Tod und das Mädchen; Dvorak: Strijkkwartet nr. 12 in F op. 96, B. 179 Amerikaans kwartet. Dragon kwartet. Channel Classics CCS 39417 (64’21”). 2016

 

Je kon erop wachten, op één der eerste opnamen van een Chinees strijkkwartet, in dit geval van het in 2012 geformeerde Dragon kwartet dat bestaat uit Ning Fen en Wang Xiaomao (v), Zheng Wenxiao (va) en Qin Liwei (vc).

Dat het op cd debuteert met twee werken uit het allerijzerste repertoire in plaats van met iets nieuws, avontuurlijkers van bijvoorbeeld eigen bodem, valt te betreuren. Aan de andere kant is de koppeling van Schubert aan Dvorak best aardig en weinig voorkomend in de cd wereld. Alleen het Italiaans kwartet maakte dezelfde keuze kin 1965 (Philips 420.876-2). Dat deed verder het Talich kwartet (Calliope CAL 6617.0, 2 cd’s). Ook in een album met 6 cd’s van het Orlando kwartet zijn beide werken te vinden (Philips 470.106-2).

In Schuberts populairste kwartet grijpt de componist terug op ouder materiaal. Elementen uit het lied ‘Der Tod und das Mädchen’ vormen de basis voor de variaties uit het tweede deel. Het betrof een van Schuberts meest dramatische en duistere liederen. De componist, geconfronteerd met zijn eigen sterflijkheid, geeft daarin blijk van zijn wanhoop (‘Waarlijk, ben ik ’s werelds ongelukkigste, beklagenswaardigste mens’).

Schuberts afwisseling van stemming en materiaal is in overeenstemming met de klassieke wetten. Het werk doet denken aan de nacht – een koortsachtige opwelling die een strakke inzet van de musici vereist, evenals volharding voor het ‘gevaarlijke’ moto perpetuo in de finale.

Het Dragon kwartet gaat keurig, met spaarzaam gebruik van vibrato, rotsvaste ritmische precisie en een redelijk gevoel voor lyriek door alle bewegingen. Ook in het werk van Dvorak, waarvan om discriminatie te vermijden de bijnaam Negerkwartet is vervangen door Amerikaans kwartet. Dit resulteert in een goede, gedegen, maar niet honderd procent bevlogen geheel van deze combinatie werken.

Maar op een overvolle markt zijn natuurlijk wel van ieder kwartet afzonderlijk nog fijnere uitgaven te vinden. Schubert van he Takács kwartet (Hyperion CDA 67585), het Italiaans kwartet (Philips 446.163-2, 2 cd’s) of het Emerson kwartet (DG 477.045-2, 3 cd’s) en Dvorak van het Prazak kwartet (Praga PRD 250110) of het Vlach kwartet (Naxos 78.553371).

Heel mooi klinkt de Channel cd wel.