CD Recensies

SCHUMANN C. EN R.: PIANOTRIO'S BOULANGER TRIO

Schumann, C.: Pianotrio in g op. 17; Schumann, R.: Pianotrio  nr. 3 in g op.110; Rihm: Fremde Szene III (1984). Boulanger trio. Ars Produktion 38.048 (66’26”). 2008

 

Wolfgang Rihm uit zich in zijn drie pseudo pianotrio delen Fremde Szenen in het kielzog van Robert Schumann. In het hier opgenomen derde deel begeeft hij zich halverwege lied en treurmars en komt zo zelfs dicht in de buurt van Mahler. Intrigerende muziek die stof tot nadenken geeft. Volledig zijn de Fremde Szenen I-III beschikbaar van het Ravensburgs Beethoven trio (CPO 999.119-2) en het Trio Jean Paul (Ars Musici AM 1241-2, 2 cd’s).

Geruststellend is het om eerst in de vertrouwde wereld van het echtpaar Schumann te toeven. Robert Schumann schreef zijn Pianotrio nr. 3 in 1851 en het is niet zijn beste van de drie (die eer gaat naar het tweede) vanwege de bij vlagen nogal plichtmatig aandoende, herhaalde ritmische patronen. Maar dankzij een heel gemotiveerde en spontane verklanking wordt hier toch iets moois en goeds van dit werk gemaakt. Belangrijkste rivaliteit komt van het Florestan trio (Hyperion CDA 67175).

Met haar enige Pianotrio uit 1846 toeft Clara Schumann duidelijk in de wereld van Mendelssohn en ze doet dat met veel gemak en mooi resultaat al bereikt ze niet de diepte van haar man op zijn best. De charme van het werk wordt door het Boulanger trio goed naar voren gebracht, beter dan door het Dartington trio (Hyperion CDA 66331).