CD Recensies

SCHUMANN, C.: LIEDEREN (COMPLEET)

Schumann, C.: Am Strande; Volkslied; Die gute Nacht, die ich dir sage; Das Veilchen; Beim Abschied; Rückert Lieder nr. 1-3; Walzer; Liederen op. 13 nr. 1-6; Der Abendstern; Loreley; Mein Stern; Oh weh des Scheidens, das er ist; Der Wanderer; Der Wanderer in der Sägemühle; Lieder aus Jucunde von Hermann Rollett op. 23 nr. 1-6. Gabriele Fontana (s) en Konstanze Eickhorst (p). CPO 999.127-2 (64’46”). 1993

 

Wie deze cd zonder details te noemen aan een andere ervaren muziekliefhebber (m/v) laat horen en alleen zegt dat het liederen van Schumann zijn, zal die hooguit verbaasd zijn dat hij/zij ze niet kende. De verrassing komt wanneer u onthult dat ze niet van Robert, maar van Clara  (1819-1896) zijn. Dat verrassende zit hem in het vrijwel ontbreken van kwaliteitsverschillen. Daarom zijn Clara’s liederen ten onrechte zo onbekend. Ze schreef ze heel toegewijd voor haar echtgenoot en schonk ze hem met verjaardagen en Kerstmis. 

Gelukkig is de belangstelling voor Clara de afgelopen decennia sterk toegenomen en daarom is het goed dat sopraan Gabriele Fontana en pianiste Konstanze Eickhorst nu zorgen voor een volwaardige, heel natuurlijke volledige weergave van alle 26 en zowel de luchtigheid als de arglistig daarvan heel mooi laten horen.