CD Recensies

SCELSI: PIANOSUITES NR. 9 EN 10; QUATTRO ILLUSTRZIONI, SPINOSA, LIEBNER

Scalsi: Suites  nr. 9 Ttai en 10 Ka, Sabine Liebner. Wergo WER 6794-2 (59’35”). 2010

 

Scelsi: Quattro illustrazioni; Suite nr. 9 ‘Ttai’. Rossella Spinosa. Tactus TC 901901 (55’35”). 2016 

 

De Italiaanse pianiste Rossella Spinosa manifesteerde zich voor het eerst op cd met haar medewerking aan een John Cage programma uit 2008 (Stradivarius STR 33819). Ze mag waarschijnlijk wel doorgaan voor specialiste op het gebied van eigentijdse muziek. Met dit tweetal pianowerken van de nog altijd geheimzinnige GIacinto Scelsi maakt ze het zichzelf niet makkelijk. Het is namelijk lastig om een goede greep te krijgen op zijn muziek met dar amalgaam aan invloeden van de esoterische Scriabin, de fijnzinnige Debussy, de strengheid van de Duitse dodecafonie school en in India en Tibet opgedane Oosterse invloeden.  Met als resultaat muziek die heel veel eist van vertolker en luisteraar. Suite nr. 9 telt ook negen deelt des, Suite nr.10 houdt op na 7.

Bij vergelijking blijkt dat Liebner, eveneens specialiste in moderne muziek, wat doortastender en sneller, Spinosi wat expressiever en rustiger speelt. Op hun manier doen beiden de licht exotische manier recht. Het belangrijkste onderlinge verschil bestaat uit de betere pianoklank van Wergo.

In he onbekendere, haast nog moeilijker Quattro illustrazioni ontdekt Spinosi niet alleen de nodige dichterlijkheid, ze brengt ook ritmische stuwkracht in het tweede deel ‘Varaha. - Avatàra’. 

Omdat beide cd’s samen een goed beeld geven van de gespeelde werken, zijn ze ook beide van nut en waarde.