CD Recensies

SMETANA: FEESTSYMFONIE; DANSEN UIT DE VERKOCHTE BRUID

Smetana: Symfonie in E op. 6, Feestsymfonie; ‘Ouverture’, ‘Polka’, ‘Furiant’ en ‘Dans van de komedianten’ uit De verkochte bruid. Berlijns omroeporkest o.l.v. Darell Ang. Naxos 8.573672 (63’58”). 2016

 

In 1854 toen men in Tsjechië hoopte dat de Oostenrijkse keizer Franz Joseph ook koning van Bohemen zou worden, schreef Smetana zijn Feestsymfonie. Het werk is ook bekend onderste naam Triomfsymfonie. Deze cd uitgave is een heel goed tegengif tegen een overdosis sombere muziek uit de tweede helft van de negentiende eeuw, want ondanks een par momenten van duisterder ondertonen komt de luisteraar terecht in een klankwereld van nationalistische vrolijkheid in levendige kleuren met de nodige polka- en marsritmen.

Misschien heeft de symfonie nog wat meer een formeel en ceremonieel karakter als gelegenheid compositie, maar, maar een gevoel van vreugde is dominant.

Darell Ang zorgt voor energieke, briljante verklankingen vol affectie. In de terminologie van Liszt: ‘biedt het geheel bloesemgeur en zorgt deze voor de ware levensadem’.

De andere opnamen van de Symfonie - Sejna (Supraphon SU 1914-2), Valek (Supraphon SU 3916) - lijken langzamerhand wat op de achtergrond te raken en kosten vaak meer. Wel interessant is misschien de versie voor 8 pianisten - 16 handen (Matous MK 0048-2).