CD Recensies

SMOUT: THYSIUS LUITBOEK

Smout: Thysius luitboek. Werken voor 1-4 luiten. Pacoloni ensemble. Brilliant Classcs 95821 (63’32”). 

 

Adriaan Joriszoon Smout (1580-1646) was  primair predikant, verwikkeld in het protestante godsdienstig conflict dat aan het begin van de zeventiende eeuw speelde tussen remonstranten en contra-remonstranten, waarbij Smout als Arminiaan aan de kant van de laatsten stond. Smout bezat een grote bibliotheek en geldt als samensteller van het Luitboek van Thysius dat  o.m. de hier opgenomen 23 deeltjes bevat.

In feite gaat het op achthonderd pagina’s om een van de weinige luithandschriften uit Nederland met Italiaanse dansen als de passamezzi en gaillardes, bewerkingen van madrigalen, motetten en chansons, Nederlandse, Franse en Engelse liederen en dansen. Na de dood van Smout kam de verzameling in het bezit van de Leidse bibliofiel Joan Thys of Thysius (1621-1653) dat in 1889 in Amsterdam werd uitgegeven en in 2009 is daarvan door de Nederlandse Luitvereniging een facsimile uitgave verschenen. Vergelijk het met het Engelse Fitzwilliam virginal book dat uit dezelfde tijd stamt.

Op dit materiaal baseren de Italianen Roberto Cascio, Franco Fois, Roberto Gallina en Fabio Mori met Giovanni Tufano (slagw) zich voor een geschikte keuze voor deze opname, de enige beschikbare in zijn soort. Gelukkig gaan ze bij het interpreteren hiervan stijl- en gewetensvol om met het deze best bijzondere  werken en verrijken zo de oude Nederlandse muziekcultuur  en de fonografie.