CD Recensies

SMITH, A. M.: SYMFONIEËN; ANDANTE VOOR KLARINET EN ORKEST

Smith: A.M.: Symfonieën in a en c; Andante voor klarinet en orkest. Angela Malsbury (kl) met de London Mozart Players o.l.v. Howard Shelley. Chandos CHAN 10283 (66’06”). 2004

 

Alice Mary Smith (1839 - 1884), afkomstig uit een welgestelde Londense familie, komt de eer toe de eerste Britse vrouw te zijn geweest die een Symfonie schreef en deze ook uitgevoerd kreeg. De op 24-jarige leeftijd geschreven Symfonie in c klonk voor het eerst in 1863 en had een goede pers, de onder pseudoniem gepubliceerde Symfonie in c is uit 1876. Het Andante voor klarinet en orkest is een georkestreerd deel uit de Klarinetsonate uit 1872.

Van wezenlijke betekenis mogen deze werken dan misschien niet zijn, het is wel een aangenaam tijdverdrijf om er ruim een uur naar te luisteren en dat ik vooral te danken aan de grote invloed van Mendelssohn op deze muziek. Dat blijkt bijvoorbeeld uit de markante modulaties in de hoekdelen van beide symfonieën, het kostelijke allegretto amorevole tweede deel en het grillige scherzo uit de Symfonie in c. De Symfonie in a heeft een fraai lyrisch-romantisch andante en een Ländlerachtig derde deel.

Het zoetvloeiende, liedachtige Andante voor klarinet en orkest vormt een fijne vulling van de symfonieën sandwich.

De uitvoeringen zijn zodanig goed dat kan worden gesproken van een waardig eerbetoon aan deze Britse pionierdame.