STÖLZEL: LÄMMLEIN GEHT UND TRÄGT DIE SCHULD, EIN
CD Recensies - S

Stölzel: Ein Lämmlein geht und trägt die Schuld. Ágnes Kovács (s), Péter Bárány (ct), Zoltán Megyesi (t), Lóránt Najbauer (bs) met het Purcell koor en het Orfeo orkest o.l.v. György Vashegyi. Glossa GCD 924006 (58’32”). 2018

Als kapelmeester in Gotha schreef Gottfried Heinrich Stölzel (1690 - 1749)  in 1731 het ‘Passion oratorio’ Ein Lämmlein geht und trägt die Schuld in een vorm van 40 lyrische beschouwingen over Christus’ lijden die destijds heel gangbaar was in Duitsland. Zelf schreef hij de tekst hiervan en Bach heeft het in Leipzig op Goede Vrijdag 1734 in de Tomaskirche ooit uitgevoerd.

Lang gold Stölzel als de componist die het lied ‘Bist du bei mir’ dat Bach in zijn Notenbüchlein für Anna Magdalena Bach opnam.

György Vashegyi, die zich als barokspecialist al een goede reputatie bezorgde met opnamen van Missen van Michael Haydn, Charpentier en Istánfly, Kraus en Lickl, zorgde voor de nuttige cd première van dit werk en bevestigt daarmee het hoge waarde-oordeel dat Lorenz Mitzler na de dood van de componist over hem had.

Alles is hier keurig stijlvol en met zorg gedaan voor elkaar en kennismaking loont, ook als bondiger alternatief van de lange zit van een Bachpassie. Weer een leemte in het repertoire mooi opgevuld.