CD Recensies

SCHUMANN: LIEDERKREIS OP. 24; KERNR LIEDER

Schumann: Liederkreis op. 24 nr. 1-9; Gedichte von Justinus Kerner op. 35 nr. 1-12. Matthias Goerne (b) en Leif Ove Andsnes (p). Harmonia Mundi HMM 90.2353 (53’16”). 2018

Misschien is hij na Fischer-Dieskau wel de meest ‘onderzoekende’ Duitse liederenzanger en ongetwijfeld heeft hij een magische uitstraling: Matthias Goerne. In 1997 nam hij al de Liederkreis op. 24 met Vladimir Ashkenazy op (Decca 458.265-2), toen samen met Dichterliebe.

Ook nu weer maakt hij daar wat bijzonders van, deels met zijn stemkleuring, deels met nu wat minder gematigde tempokeuze. ‘Lieb Lebchen’ is ontdaan van wrange ironie, ‘Schöne Wege meiner Leiden’ heeft iets koortsachtigs en in het algemeen komt Schumanns nostalgie hier goed tot zijn recht, ook in de begeleidingen van Andsnes.

Van de Kerner Lieder verscheen nog geen half jaar geleden een prachtige opname van Christian Gerhaher en Gerold Huber (Sony 190758-8919-2), maar ook Goerne en Andsnes laten noch in literair, noch in muzikaal opzicht wensen onvervuld. Iedere noot telt en de muziek klinkt spontaan en instinctief in een mooie synthese.

Ook Schumann ligt Goerne goed en de beste liederen op tekst van Kerner blijken niet onder te doen voor die uit de Heine Liederkreis (en Dichterliebe).