SKALKOTTAS: LAND AND SEA OF GREECE, THE; FOM BERLIN TO ATHENS
CD Recensies - S

Skalkottas: The land and the sea of Greece, Balletmuziek voor piano. Het land en de zee van Griekenland nr. 1-6; Eilandbeelden, eerste versie nr. 1-6; De maagd en de dood nr. 1-7; Processie naar Acheron; Echo. Lorenda Ramou. BIS CD 1564 (62’58”). 2005

Skalkottss: Van Berlijn naar Athene. Griekse suite; 15 Kleine variaties; Sonatine; Suites nr. 1-4; Pianostukken nr. 1-32; Etudes nr. 1-4; Berceuse. Lorenda Ramou. BIS CD 2365 (63’34”). 2018

Met tot nu toe achttien cd heeft het Zweedse BIS zich sterk bekommerd om het werk van de Griekse componist Nikos Skalkottas (1904 - 1949) die tussen 1921 en 1933 in Berlijn was om bij Schönberg te studeren en daarna naar Athene terugkeerde om daar zijn eigen methode van op seriële wijze componeren uitwerkte.

Maar zijn muziek werd tijdens zijn leven nauwelijks uitgevoerd en zelfs nu nog heeft haast niemand die gehoord. Daar tracht BIS nu dus met deze omvangrijke reeks opnamen - een kwestie van ‘hit and miss’ affaires - wat verandering in te brengen.

Het is wat frustrerend dat zijn oeuvre uit geweldige werken als het atonale Pianoconcert nr. 3 dat ruim een uur duurt (BIS CD 1364) en daar staan dan de Griekse dansen nr. 1-36 (BIS CD 1333/4) als een teleurstelling tegenover. De componist is wel een ‘muzikale schizofreen’ genoemd.

De Griekse pianiste Lorenda Ramou geldt als een specialiste op het gebied van Skalkottas’ pianowerken, waarnaar ze zowel in Berlijn als in Athene studie naar verrichtte. Ze toont mooi de geleidelijke veranderingen in Skalkottas’ compositiestijl aan.

 

Voor Lorenda Ramou past grote bewondering want ze tracht deze bepaald niet steeds eenvoudige werken met een duidelijke ritmische impuls ook gratie en kracht te verlenen al naar gelang dat nodig is.